COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 366 din 2 august 2023

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au continuat, în ultimele 24 de ore, misiunile ce le revin pentru prevenirea și combaterea infracționalității, creșterea gradului de siguranță rutieră, menținerea ordinii și siguranței publice, supravegherea și controlul frontierei de stat, precum și pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Astfel, personalul structurilor operative a intervenit la 4.691 de evenimente, dintre care 3.039 circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.652 circumscrise situațiilor de urgență, în special pentru acordarea primului ajutor medical.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 883 de posibile infracțiuni, aproape 25% dintre acestea fiind sesizări din oficiu. Totodată, echipajele de ordine publică formate din polițiști și jandarmi au prins în flagrant 131 de autori de infracțiuni, iar față de 55 de persoane au fost dispuse măsuri preventive. În același interval de timp, au fost depistate 23 de persoane urmărite național sau internațional.

Polițiștii rutieri au acționat, la nivelul întregii țari, pentru fluidizarea circulației pe cele mai aglomerate drumuri, prevenirea accidentelor și depistarea conducătorilor auto care pun în pericol siguranța participanților la trafic. Au fost retrase 260 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 583 de permise de conducere, dintre care 51 pentru consum de alcool și 9 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.

În cursul zilei de marți, polițiștii și jandarmii au constatat 6.450 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de aproape 3 milioane de lei.

Tot ieri, pompierii au efectuat 59 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 16 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 261 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 432.200 de lei.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, pompierii au desfășurat 1.403 misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 73 pentru stingerea de incendii și 8 pentru descarcerare.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 6 persoane. La rândul lor, polițiștii au salvat o persoană cu intenții suicidale.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 26 de  misiuni aero-medicale, fiind salvate 25 de persoane aflate în situații de urgență.

Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.424 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 139.470 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 99 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 33,6%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 35.848 mijloace de transport și 147.880 de persoane, dintre care 16.090 cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE