Măsuri privind gestionarea situațiilor de urgență generate de caniculă

COMUNICAT DE PRESĂ

 Măsuri privind gestionarea situațiilor de urgență generate de caniculă

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, județul Iași va fi sub incidența codului galben de caniculă astăzi și mâine, 22 iulie.

Având în vedere condițiile meteorologice de instabilitate atmosferică, precum și prognoza meteorologică din perioada imediat următoare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea Nr. 6 din 21.07.2023, prin care s-au dispus o serie de măsuri ce vor fi luate în momentul emiterii unui cod portocaliu sau cod roșu de caniculă la nivelul județului nostru. Comitetele locale pentru situații de urgență vor monitoriza evoluția fenomenelor meteorologice în vederea punerii în aplicare a măsurilor necesare” , a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Printre măsurile care se vor dispune la nivel local în eventualitatea emiterii codului portocaliu sau codului roșu se numără:

  • Comitetele locale pentru situații de urgență vor stabilii locațiile și vor organiza puncte de distribuire a apei, corturi amplasate în aer liber în zone intens circulate;
  • Se vor stabili și organiza puncte de prim ajutor pentru populație în incinta clădirilor operatorilor economici, farmacii, alte instituții, amenajări, dotate cu aer condiționat;
  • Inspectoratul Teritorial de Muncă va efectua verificări la operatorii economici privind respectarea măsurilor și condițiilor specifice de muncă pentru perioadele caniculare.

Recomandăm cetățenilor să evite deplasările în intervalele orare cu intensitate termică crescută, să evite zonele aglomerate, expunerea la soare, efortul fizic și consumul de băuturi alcoolice. Hidratarea și repausurile în zonele umbrite sau cu aer condiționat sunt importante pe parcursul deplasărilor.