Peste 100 de percheziții domiciliare efectuează, în această dimineață, efectivele Poliției Române, pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: combaterea criminalității organizate, investigații criminale și investigarea criminalității economice.
Într-unul dintre dosare care vizează destructurarea unei grupări infracționale bănuite de comiterea mai multor fapte de înșelăciune prin metoda „accidentul”, polițiștii din Mureș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, pun în executare mandate de percheziție domiciliară în municipiul București și în județele Gorj, Vrancea și Botoșani.
În mai puțin de trei luni, persoanele bănuite ar fi reușit să obțină peste 30.000 de euro și zeci de grame de bijuterii din aur de la victime.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română, iar documentarea activității infracționale a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Târgu Mureș.
În cursul zilei de ieri, structurile Ministerului Afacerilor Interne au continuat misiunile ce le revin pentru prevenirea și combaterea infracționalității, creșterea gradului de siguranță rutieră, menținerea ordinii și siguranței publice, supravegherea și controlul frontierei de stat, precum și pentru gestionarea situațiilor de urgență.
Astfel, personalul structurilor operative a intervenit în cazul a 4.637 de evenimente, 2.997 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.640 circumscrise situațiilor de urgență.
Polițiștii rutieri au fost prezenți pe cele mai solicitate drumuri naționale și autostrăzi pentru fluidizarea circulației și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Ca urmare a neregulilor constatate, au fost retrase 268 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 567 de permise de conducere, dintre care 49 pentru consum de alcool și 4 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.
De asemenea, la nivel național, au fost prinși în flagrant 128 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 120 de fapte penale, și au fost depistate 16 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
Totodată, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 84 de persoane.
La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 921 de posibile infracțiuni, peste 17% dintre acestea fiind sesizări din oficiu.
Polițiștii și jandarmii au constatat 8.744 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 3,2 milioane de lei. De asemenea, pompierii au desfășurat 153 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 28 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.
Pentru abaterile constatate pompierii au aplicat 647 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 440.500 de lei.
Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.342) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 70 pentru stingerea de incendii și 9 pentru descarcerare.
Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 32 de persoane.
Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 25 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 24 de persoane aflate în situații de urgență.
În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.425 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 140.037 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 106 permise de ședere fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 25,5%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 38.875 de mijloace de transport și 152.699 de persoane, dintre care 15.568 cetățeni ucraineni.
DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE