COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 93 din 12 februarie 2022

Menținerea ordinii și liniștii publice, siguranța rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat, stingerea incendiilor și acordarea asistenței medicale de urgență au fost principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne în ultimele 24 de ore.

Astfel, structurile MAI au intervenit la 4.637 de evenimente, cu aproape 12% mai mult decât în ziua precedentă, dintre care 2.709 circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.928 pentru situații de urgență, în special pentru acordarea primului ajutor medical.

Infracționalitate și siguranță rutieră

La nivelul structurilor de poliție, în ultimele 24 de ore, au fost sesizate 802 posibile infracțiuni, dintre care peste 19% au fost sesizate din oficiu.

În urma misiunilor derulate, polițiștii au prins în flagrant 104 autori de infracțiuni, care au săvârșit 108 fapte penale, și au depistat 9 persoane urmărite național sau internațional.

În urma activităților investigative și de documentare a activității infracționale a unor persoane bănuite de comiterea de fapte penale, au fost identificați 47 de autori în 41 de dosare penale cu A.N., aflate în evidență. Totodată, s-au dispus măsuri preventive pentru 85 de persoane.

De asemenea, efectivele de jandarmi au prins în flagrant 13 autori de infracțiuni care au săvârșit 16 fapte penale.

Pentru îndeplinirea obiectivului de menținere a siguranței pe drumurile publice au fost desfășurate acțiuni pentru prevenirea accidentelor grave de circulație, astfel fiind reținute 626 de permise de conducere și 342 de certificate de înmatriculare pentru diferite abateri comise la regimul circulației pe drumurile publice.

Sancțiuni contravenționale aplicate

Pentru abaterile de natură contravențională constatate de efectivele de polițiști și jandarmi, în cadrul misiunile desfășurate, au fost aplicate peste 9.500 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 3 milioane de lei.

De asemenea, joi, angajații IGSU au efectuat 130 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 23 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Efectivele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au aplicat 507 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 105.500  lei.

Intervenții în situații de urgență și persoane salvate

În ultimele 24 de ore, serviciile mobile de urgență, reanimare și descarcerare au intervenit pentru acordarea de asistență medicală de urgență pentru 1.414 persoane. Pe parcursul intervențiilor pompierilor, a fost salvată o persoană.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 17 misiuni aero-medicale, fiind salvate 16 persoane aflate în situații de urgență.

De asemenea, o persoană a fost salvată de către jandarmii montani.

Vineri, la nivel național, au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT.

Tranzitul frontierei de stat

În ultimele 24 de ore, frontiera de stat a fost tranzitată de 100.423 de persoane și de 34.125 de mijloace de transport.

În ultimele 24 de ore, polițiștii de frontieră în urma efectuării formalităților de control necesare trecerii frontierei au reținut în vederea confiscării bunuri în valoare totală de peste 300.000 lei.

De asemenea, polițiștii și polițiștii de frontieră au depistat 1 migrant ilegal.

La nivelul MAI, se urmărește constant creșterea capacității structurilor de gestionare a evenimentelor majore și a situațiilor de urgență, iar acțiunile desfășurate în domeniul ordinii și liniștii publice, combaterea criminalității, pe toate palierele, reprezintă o prioritate.

                                                 DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE