COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 87 din 11 februarie 2022

Structurile Inspectoratului General al Poliției Române desfășoară vineri, 11 februarie a.c., șase acțiuni de amploare și 20 de percheziții pe trei domenii de activitate: combaterea criminalității organizate, investigații criminale și arme, explozivi și substanțe periculoase.

În ultimele 24 de ore, efectivele MAI au intervenit la 4.169 de evenimente, dintre care 2.296 de misiuni au fost circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.873 au fost intervenții în situații de urgență.

Principalele misiuni s-au axat pe salvarea persoanelor, prevenirea și combaterea infracțiunilor, creșterea nivelului de siguranță rutieră și asigurarea climatului de ordine publică.

Infracționalitate și siguranță rutieră

În urma activităților desfășurate de polițiștii din structurile de investigații criminale și dispozitivele de ordine publică au fost prinși în flagrant 163 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 169 fapte penale, și au depistat 24 de persoane urmărite național sau internațional față de care s-au dispus măsurile legale.

În același interval, efectivele de jandarmi aflate în executarea atribuțiilor de serviciu au prins în flagrant 14 autori de infracțiuni care au săvârșit 11 fapte penale.

La nivelul structurilor de poliție, în ultimele 24 de ore, au fost sesizate 811 de posibile infracțiuni, aproximativ 24 % dintre acestea, din oficiu.

În ultimele 24 de ore au continuat și acțiunile care au vizat menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație. În urma abaterilor constatate, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 582 de permise de conducere și au retras 304 de certificate de înmatriculare.

În urma activităților de investigații au fost identificați 72 de autori în 59 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

De asemenea, în urma activităților desfășurate de structurile MAI au fost dispuse măsuri preventive pentru 100 de persoane.

Intervenții în situații de urgență și persoane salvate

Pe parcursul intervențiilor desfășurate în ultimele 24 de ore, pompierii au salvat 3 persoane și au acordat asistență medicală de urgență pentru 1.409 de persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 11 misiuni aero-medicale, fiind salvate 2 persoane.

În zonele montane și pe traseele turistice au acționat 121 de jandarmi.

Pentru aplicarea măsurilor de autoprotecție, au fost transmise 9 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT.

Sancțiuni contravenționale aplicate

În cadrul misiunilor desfășurate, polițiștii și jandarmii au aplicat peste 9.700 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 3 milioane de lei.

De asemenea, luni, angajații IGSU au efectuat 156 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 31 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.  Au fost aplicate 570 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 253.500 de lei.

Tranzitul frontierei de stat

Frontiera de stat a fost tranzitată de 92.163 de persoane și de 35.194 mijloace de transport.

Polițiștii de frontieră au reținut, ieri, în vederea confiscării bunuri în valoare totală de 108.766 lei.

De asemenea, în intervalul menționat, polițiștii de frontieră au depistat 33 de migranți ilegali.

                                                         DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE