COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 74 din 16 februarie 2023

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, în colaborare cu polițiști din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din Iași, Bacău, Alba, București, Constanța, Craiova, Galați, Oradea, Timișoara și al serviciilor de combatere a criminalității organizate Arad, Bistrița, Botoșani, Vrancea, Dâmbovița, Ialomița, Ilfov, Satu Mare și Teleorman, efectuează 83 de percheziții domiciliare pe linia combaterii ilegalităților din domeniul silvic și a criminalității informatice, în municipiul București și în județele Suceava, Alba, Constanța, Craiova (1), Galați (1), Oradea (3), Timișoara (1), Arad (1), Botoșani (2), Buzău (4), Dâmbovița (2), Ialomița (2), Ilfov (1), Satu Mare (1) și Teleorman (2).

Menținerea ordinii și liniștii publice, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat, precum și acordarea asistenței medicale de urgență reprezintă principalele misiuni desfășurate de angajații Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore.

Efectivele MAI au intervenit la 3.810 de evenimente, 2.358 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.542 circumscrise situațiilor de urgență.

Au fost prinși în flagrant 151 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 149 de fapte penale, și au fost depistate 26 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Totodată, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 92 de persoane.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 744 posibile infracțiuni, peste 26% dintre acestea fiind din oficiu.

De asemenea, echipajele de poliție au acționat, la nivelul întregii țari, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Au reținut 616 de permise de conducere (dintre care 64 pentru consum de alcool și 9 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise) și au retras 324 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 9.567 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 3,5 milioane de lei.

Tot ieri, pompierii au desfășurat 144 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 53 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Pentru abaterile constatate pompierii au aplicat 687 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 403.700 lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.248) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 86 pentru stingerea de incendii și 9 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 2 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 18 misiuni aero-medicale, fiind salvate 17 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.399 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 116.232 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 336 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 44,1%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 20.977 de mijloace de transport și 68.725 de persoane, dintre care 7.712 de cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE