COMUNICAT DE PRESĂ nr. 70 din 6 februarie 2022

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au continuat misiunile ce le revin în lupta antiinfracțională, menținerea ordinii și siguranței publice, supravegherea și controlul frontierei de stat, acționând totodată și pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență.

În ultimele 24 de ore structurile operative au intervenit la 4.495  de evenimente dintre care 2.658 circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.837 intervenții în situații de risc și pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

Infracțiuni sesizate sau constatate

În ultimele 24 de ore au fost sesizate 784 de posibile infracțiuni, dintre care peste 27% au fost sesizate din oficiu.

Au fost prinși în flagrant, de către polițiști și jandarmi, 169 autori de infracțiuni, care au săvârșit 180 de fapte penale. De asemenea, au fost depistate 15 persoane urmărite național sau internațional.

În urma activităților investigative și de documentare a activității infracționale a unor persoane bănuite de comiterea de fapte penale, au fost identificați 17 autori în 15 dosare penale cu AN, aflate în evidență.

 Sancțiuni contravenționale aplicate

În cadrul misiunile desfășurate, polițiștii și jandarmii au aplicat peste 11.200 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 3,9 milioane lei.

De asemenea, pentru îndeplinirea obiectivului de menținere a siguranței pe drumurile publice, au fost desfășurate acțiuni pentru prevenirea accidentelor grave de circulație, astfel fiind reținute 747 de permise de conducere și 242 de certificate de înmatriculare pentru diferite abateri comise la regimul circulației pe drumurile publice.

Tranzitul frontierei de stat

În cursul zilei de ieri, frontiera de stat a fost tranzitată de 102.689 de persoane și de 32.601 mijloace de transport.

Au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituții, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în țară), care depășeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de 26.097 lei.

Tot ieri, polițiștii de frontieră au depistat 5 migranți ilegali pentru care au dispus măsurile ce se impun.

Intervenții în situații de urgență și persoane salvate

Pompierii militari au salvat 2 persoane și au acordat asistență medicală de urgență pentru 1.336 persoane. Totodată, elicopterele Inspectoratului General de Aviație au executat 8 misiuni aero-medicale în urma cărora au fost salvate 6 persoane

La rândul lor, polițiștii au intervenit pentru căutarea și salvarea unei persoane rătăcită/dispărută.

De asemenea, alte două persoane au fost salvate de către jandarmii montani.

Pentru aplicarea măsurilor de autoprotecție, au fost transmise și 3 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT.

Controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență

Angajații IGSU au efectuat peste 48 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență în urma cărora au fost identificate 8 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

De asemenea, au aplicat 112 sancțiuni contravenționale în valoare de 21.500 lei.

Centrul Național de Conducere Integrată al MAI are în atenție situația operativă de la nivelul întregii țări pentru dispunerea măsurilor necesare în vederea eficientizării intervențiilor personalului MAI în sprijinul comunităților

 DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE