COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 68 din 5 februarie 2022

Menținerea ordinii și liniștii publice, siguranța rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat, stingerea incendiilor și acordarea asistenței medicale de urgență au fost principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne în ultimele 24 de ore.

Astfel, structurile MAI au intervenit la 4.225 evenimente, dintre care 2.285 circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.940 situații de urgență, în special pentru acordarea primului ajutor medical.

Infracționalitate și siguranță rutieră

La nivelul structurilor de poliție, în ultimele 24 de ore, au fost sesizate 720 posibile infracțiuni, dintre care peste 21% au fost sesizate din oficiu.

În urma misiunilor derulate, polițiștii au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 122 de fapte penale, și au depistat 27 persoane urmărite național sau internațional.

În urma activităților investigative și de documentare a activității infracționale a unor persoane bănuite de comiterea de fapte penale, au fost identificați 42 autori în 39 dosare penale cu AN, aflate în evidență. Totodată, s-au dispus măsuri preventive pentru 48 persoane.

Totodată, efectivele de jandarmi au prins în flagrant 25 autori de infracțiuni care au săvârșit 24 fapte penale.

Pentru îndeplinirea obiectivului de menținere a siguranței pe drumurile publice au fost desfășurate acțiuni pentru prevenirea accidentelor grave de circulație, astfel fiind reținute 638 de permise de conducere și 250 de certificate de înmatriculare pentru diferite abateri comise la regimul circulației pe drumurile publice.

Sancțiuni contravenționale aplicate

Pentru abaterile de natură contravențională constatate de efectivele de polițiști și jandarmi, în cadrul misiunile desfășurate, au fost aplicate peste 9.500  de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 3 milioane de lei.

De asemenea, joi, angajații IGSU au efectuat 155 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 37 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Efectivele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au aplicat 659 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 99.200  lei.

Intervenții în situații de urgență și persoane salvate

În ultimele 24 de ore, serviciile mobile de urgență, reanimare și descarcerare au intervenit pentru acordarea de asistență medicală de urgență pentru 1.461 de persoane. Pe parcursul intervențiilor pompierilor, au fost salvate 6 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 15 misiuni aero-medicale, fiind salvate 12 persoane aflate în situații de urgență.

Joi, la nivel național, au fost transmise 7 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT.

Tranzitul frontierei de stat

În ultimele 24 de ore, frontiera de stat a fost tranzitată de 96.958 de persoane și de 35.502 de mijloace de transport.

În ultimele 24 de ore, polițiștii de frontieră în urma efectuării formalităților de control necesare trecerii frontierei au reținut în vederea confiscării bunuri în valoare totală de peste 300.000 lei.

De asemenea, polițiștii și polițiștii de frontieră au depistat 12 migranți ilegali.

La nivelul MAI, se urmărește constant creșterea capacității structurilor de gestionare a evenimentelor majore și a situațiilor de urgență, iar acțiunile desfășurate în domeniul ordinii și liniștii publice, combaterea criminalității, pe toate palierele, reprezintă o prioritate.

                                                 DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE