COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 565 din 21 octombrie 2022

Prevenirea și combaterea faptelor ilegale, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și asigurarea intervenției eficiente în situații de urgență au reprezentat principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore.

Astfel, structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la 3.681 de evenimente, 2.375 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.306 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 772 posibile infracțiuni, peste 24% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 122 persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 49 de autori în 35 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

De asemenea, echipajele de poliție au depistat 16 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 119 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 130 de fapte penale.

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au continuat acțiunile care au vizat menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație. În urma abaterilor constatate, polițiștii rutieri au reținut 544 de permise de conducere și au retras 293 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 7.270 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 2,7 milioane de lei. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 128 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 510 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 165.501 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.067) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 77 pentru stingerea de incendii și 6 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 8 persoane. De asemenea, polițiștii au salvat 2 persoane aflate în situație critică .

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 17 misiuni aero-medicale, fiind salvate 14 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.387 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 77.800 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 344 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 31,5%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 22.207 de mijloace de transport și 73.753 de persoane, dintre care 8.088 de cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE