COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 561 din 20 octombrie 2022

În această dimineață, structurile Poliției Române desfășoară 6 acțiuni operative și 45 de percheziții în dosare penale din domeniile: combaterea criminalității organizate, investigarea criminalității economice și arme, explozivi și substanțe periculoase.

Totodată, prevenirea și combaterea faptelor ilegale, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și asigurarea intervenției eficiente în situații de urgență au reprezentat principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore.

Astfel, structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la 3.753 de evenimente, 2.463 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.290 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 913 posibile infracțiuni, peste 24% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 107 persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 50 de autori în 43 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

De asemenea, echipajele de poliție au depistat 12 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 140 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 142 de fapte penale.

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au continuat acțiunile care au vizat menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație. În urma abaterilor constatate, polițiștii rutieri au reținut 531 de permise de conducere și au retras 278 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 7.664 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2,8 milioane de lei. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 161 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 685 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 198.600 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.067) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 70 pentru stingerea de incendii și 4 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 12 persoane. De asemenea, polițiștii au salvat o persoană cu intenții suicidale.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 12 misiuni aero-medicale, fiind salvate 12 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.387 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 77.456 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 358 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 25,9%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 21.287 de mijloace de transport și 69.428 de persoane, dintre care 7.882 de cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE