COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 507 din 17 octombrie 2023

Videoconferință a ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne

În data de 17.10.2023, Cătălin Predoiu, Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, a avut o videoconferință cu Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne, pe diferite teme de actualitate la nivel european.

Ministrul Predoiu a făcut o scurtă trecere în revistă a măsurilor luate de autoritățile române în vederea consolidării spațiului Schengen, amintind, printre altele, rezultatele foarte bune înregistrate în implementarea Proiectului Pilot la frontiera cu Serbia, gestionat de România împreună cu Comisia Europeană, continuarea activităților în vederea întăririi supravegherii frontierelor externe și combaterii criminalității organizate, sprijinul oferit de țara noastră statelor membre aflate în dificultate din cauza migrației ilegale, precum și susținerea activă și constructivă a României pe diferite dosare europene.

Doamna comisar Johansson a informat că, în opinia sa, rezultatele Proiectului Pilot sunt excelente, subliniind importanța aspectelor legislative și cooperarea cu Serbia și a mulțumit României pentru implicare. Cei doi demnitari au exprimat convingerea că rezultatele concrete, practice, ale implementării proiectului, precum și bunele practici dezvoltate la nivelul autorităților române, vor reprezenta o sursă valoroasă de inspirație pentru alți parteneri europeni. De altfel, raportul intermediar al Comisiei va prezenta argumente în plus pentru creșterea încrederii Statelor Membre în capacitatea noastră de a gestiona într-un mod eficient migrația.

În cadrul dialogului, a fost subliniată determinarea României de a finaliza dosarul aderării la spațiul Schengen și sprijinul ferm al Comisiei Europene de a obține acest rezultat până la finalul acestui an.

Demnitarul român a transmis că Statele Membre vor fi informate cu privire la demersurile României în vederea întăririi spațiului Schengen cu ocazia reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 19 octombrie.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE