COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 42 din 24 ianuarie 2022

Bilanțul principalelor misiuni desfășurate de structurile MAI, în ultimele 24 de ore

Menținerea ordinii și liniștii publice, siguranța rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat, stingerea incendiilor și acordarea asistenței medicale de urgență reprezintă doar câteva exemple dintre cele mai importante misiuni desfășurate de cele peste 25.000 de efective MAI, în cursul zilei de ieri.

Peste 8.400 de polițiști, 6.800 de jandarmi, 4.500 de polițiști de frontieră și peste 5.200 de pompieri au fost  pregătiți să intervină în sprijinul cetățenilor, în cazul producerii unor evenimente nedorite.

Astfel, angajații din structurile operative ale MAI au intervenit la peste 4.000 de evenimente sau misiuni speciale în sprijinul cetățenilor.

În cursul zilei de ieri, au fost înregistrate 689 de posibile infracțiuni, dintre care 24% au fost sesizate din oficiu.

Echipajele de poliție și jandarmerie au prins în flagrant 156 de autori de infracțiuni care au săvârșit 159 de fapte penale. Totodată, polițiștii au depistat 9 persoane urmărite național sau internațional.

În îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, polițiștii au aplicat 8.860 sancțiuni contravenționale, valoarea totală a amenzilor fiind de peste 3 milioane lei, iar jandarmii au aplicat 712 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 170 mii lei.

În urma acțiunilor polițiștilor rutieri, au fost reținute 586 de permise de conducere și au fost retrase 168 de certificate de înmatriculare. De asemenea, echipajele de poliție au intervenit în cazul a 7 accidente rutiere grave.

Pentru supravegherea și controlul frontiere de stat, în cele 81 de sectoare, polițiștii de frontieră au acționat cu peste 1.000 de mijloace tehnice. Astfel, punctele de trecere au fost tranzitate de peste 91.000 de persoane, iar în urma acestor evenimente, nu au fost înregistrate incidente deosebite.

Totodată, în urma activităților desfășurate de polițiștii de frontieră, a fost depistat un migrant ilegal și au fost reținute, în vederea confiscării, bunuri în valoare de 421.850 de lei.

Ca urmare a manifestării unor tipuri de risc, pompierii militari au intervenit în 1.595 situații de urgență, majoritatea desfășurate de către echipajele SMURD. În urma misiunilor au fost salvate 5 persoane și a fost acordată asistență medicală de urgență pentru alte 1.243.

Totodată, elicopterele Inspectoratului General de Aviație au executat 3 misiuni aero-medicale în urma cărora au fost salvate 2 persoane.

De asemenea, au fost efectuate 8 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificat 1 obiectiv care funcționa fără autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 20 de sancțiuni în valoare de 3.500 lei.

De asemenea, pentru aplicarea măsurilor de autoprotecție, au fost transmise și 6 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT.

Centrul Național de Conducere Integrată al MAI are în atenție situația operativă de la nivelul întregii țări pentru dispunerea măsurilor necesare în vederea eficientizării intervențiilor personalului MAI în sprijinul comunităților.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE