COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 407 din 15 iulie 2022

Prevenirea și combaterea infracționalității de orice fel, menținerea ordinii și liniștii publice, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și acordarea asistenței medicale de urgență reprezintă principalele misiuni desfășurate de angajații  Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore.

Astfel, efectivele MAI au intervenit la 4.772 de evenimente, 3.119 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.653 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 792 de posibile infracțiuni, aproape un sfert dintre acestea (24.9%) fiind din oficiu.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 65 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 47 de autori în 40 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 113 de autori de infracțiuni care au săvârșit 121 de fapte penale. De asemenea, polițiștii au depistat 18 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

În urma acțiunilor desfășurate pentru menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 591 de permise de conducere și au retras 289 de certificate de înmatriculare.

Pe parcursul misiunilor desfășurate la nivel național, polițiștii și jandarmii au constatat 8.028 abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2,8 milioane de lei. Totodată, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 191 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 698 de sancțiuni contravenționale în valoare de 330.600 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.308) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 123 pentru stingerea de incendii și 7 pentru descarcerare. Au fost emise 4 mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 6 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 19 misiuni aero-medicale, fiind salvate 17 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.359 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 47.411 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 278 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 37,7%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 29.217 de mijloace de transport și 116.549 de persoane, dintre care 11.842 de cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE