Ceremonie dedicată Zilei Ministerului Afacerilor Interne

Joi, 14 iulie a.c., în prezența domnului Nicolae Ionel CIUCĂ, prim-ministru al Guvernului României, și a domnului Lucian Nicolae BODE, ministrul Afacerilor Interne, a avut loc ceremonia prilejuită de Ziua Ministerului Afacerilor Interne.

Cu această ocazie, ministrul Lucian Bode a acordat cele mai importante distincții MAI – Emblema și Placheta de Onoare –  angajaților din cadrul structurilor centrale și teritoriale care s-au evidențiat prin modul în care și-au îndeplinit atribuțiile sau au săvârșit acte de eroism, fapte deosebite sau acțiuni civice în sprijinul cetățenilor români sau al refugiaților din Ucraina.

”Selecția colegilor care au fost premiați astăzi nu a fost una ușoară pentru că sunt foarte mulți cei care dovedesc zilnic vocația pentru profesia pe care și-au ales-o. Sunt oameni devotați care au obținut rezultate excepționale. Am mare încredere în angajații MAI, în experiența celor cu vechime, în optimismul și energia și dorința de a învăța a celor tineri. Am încredere în devotamentul și profesionalismul tuturor. Vă felicit că ne reprezentați cu cinste instituția, pentru că iubiți profesia și pentru că sunteți o sursă de inspirație pentru cei din  jurul vostru”, a transmis ministrul afacerilor interne

De asemenea, au primit Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne  campionii David Popovici și Ancuța Bodnar, legitimați la Clubului Sportiv Dinamo București, în semn de apreciere pentru performanțele sportive din ultima perioadă.

În cadrul ceremoniei ministrul Lucian Bode a vorbit despre semnificația Zilei MAI și despre cele mai importante misiuni ale structurilor MAI: „Este un moment cu o simbolistică aparte pentru toți cei care fac parte din Ministerul Afacerilor Interne și, în egală măsură pentru întreaga societate în slujba căreia acționează structurile noastre. (…)În ultimii doi ani, structurile MAI au fost în prima linie în lupta cu pandemia. Am avut un singur țel: protejarea vieții cetățenilor. A  fost un test dur pentru întreaga societate, dar împreună l-am trecut cu multe lecții învățate. Anul acesta, din perspectiva contextului de securitate,  este unul extrem de complex si așa va rămâne în continuare pentru că provocările nu s-au încheiat încă. Revenirea războiului în Europa, odată cu agresiunea neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei a pus la încercare capacitatea de reacție a sistemelor publice. Sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională a fost din nou în prima linie și a gestionat eficient toate aceste provocări. Volumul de munca a fost unul semnificativ, mă refer la gestionarea unui flux de peste 1,5 milioane de cetățeni ucraineni, care de la debutul conflictului militar au intrat pe teritoriul României, la operaționalizarea hub-ului logistic de la Suceava, dar și la celelalte tabere mobile pentru refugiați”.

Totodată, demnitarul a reiterat faptul că structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne vor intensifica activitățile de prevenire și combatere a fenomenului infracțional, cu accent pe combaterea traficului de droguri, a traficului de țigări, dar și pe reducerea numărului de accident rutiere.

În contextul aniversării de anul acesta, când se împlinesc 160 de ani de la înființarea ministerului, prin ordin al ministrului afacerilor interne a fost adoptat Drapelul distinctiv al MAI.

La activitatea de astăzi au mai participat reprezentanții conducerii MAI, șefii structurilor centrale și, prin sistemul de videoconferință, șefii structurilor teritoriale.

*

Ministerul Afacerilor Interne a fost fondat la data de 16 iulie 1862, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza și Nicolae Kretzulescu, ministru Secretar de Stat la Departamentul din Întru, semnează Ordonanța nr. 495 prin care sunt contopite Cancelariile Ministerului de la București și Iași și se pun bazele înființării unui singur Minister de Interne, cu sediul în Capitală.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE