COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 385 din 14 august 2023

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați, în ultimele 24 de ore, la nivelul întregii țari, astfel încât cea de-doua zi a minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului să fie petrecută de cetățeni în siguranță.

O atenție deosebită a fost acordată misiunilor din zonele aglomerate, stațiunile turistice ori locurile de organizare a unor evenimente cu public numeros.

Principalele misiuni ale efectivelor MAI au fost prevenirea și combaterea infracționalității, creșterea gradului de siguranță rutieră, menținerea ordinii și siguranței publice, supravegherea și controlul frontierei de stat, precum și gestionarea situațiilor de urgență,

În ultimele 24 de ore, personalul structurilor operative ale Ministerului Afacerilor Interne a intervenit la 5.523 de evenimente, dintre care 3.805 circumscrise menținerii ordinii publice și 1.718 pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Polițiștii rutieri au acționat, la nivelul întregii țari, pentru fluidizarea circulației pe cele mai aglomerate drumuri, prevenirea accidentelor și depistarea conducătorilor auto care pun în pericol siguranța participanților la trafic, cu atât mai mult cu cât au fost înregistrate valori crescute ale traficului rutier în contextul zilelor libere din această perioadă.

Astfel, în urma acțiunilor din teren, pentru încălcări ale legislației specifice, au fost retrase 955 de permise de conducere (dintre care 106 pentru consum de alcool și 14 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise), precum și 288 de certificate de înmatriculare.

În acest interval, la nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 968 de posibile infracțiuni, aproape 27% dintre acestea fiind sesizări din oficiu. Echipajele de ordine publică au prins în flagrant 216 autori de infracțiuni care au săvârșit 226 de fapte penale, iar față de 32 de persoane au fost dispuse măsuri preventive.

De asemenea, au fost depistate 21 de persoane urmărite național sau internațional.

Tot în cursul zilei de ieri, polițiștii și jandarmii au constatat 11.022 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 4,4 milioane de lei.

Duminică, pompierii au efectuat 39 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 4 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Pompierii au aplicat 121 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 65.001 lei.

În ultimele 24 de ore, echipajele MAI de intervenție în situații de urgență au desfășurat 1.393 de misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 146 pentru stingerea de incendii și 10 pentru descarcerare.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor, au fost salvate 20 de persoane. La rândul lor, polițiștii au salvat o persoană cu intenții suicidale.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 28 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 25 de persoane aflate în situații de urgență.

Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.425 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 140.316 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 11 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 33,2%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 63.583 de mijloace de transport și 254.362 de persoane, dintre care 18.602 cetățeni ucraineni.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi în continuare la datorie pentru ca cetățenii să aibă o minivacanță liniștită, fără incidente, recomandarea noastră fiind aceea a distracției legale și responsabile.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE