COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 380 din 28 iunie 2022

Astăzi, 28 iunie a.c., ministrul afacerilor interne, domnul Lucian Nicolae BODE, a avut o întrevedere, la sediul MAI, cu doamna Věra JOUROVÁ, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil pentru Valori și Transparență. Întrevederea a avut loc în contextul vizitei oficiale derulate în România de către doamna Jourova, în perioada 27-28 iunie 2022, care a inclus întâlniri cu Președintele României, Prim-ministrul Guvernului României și alți oficiali ai statului român.

În deschidere, ministrul afacerilor interne a ținut să sublinieze că ne aflăm într-un context internațional complicat, marcat de agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina, eveniment care a schimbat contextul european și internațional de securitate.

Astfel, vicepreședintele Comisiei Europene a exprimat admirația pentru modul în care autoritățile române gestionează criza generată de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și a menționat că România este într-o situație specială și merită toate felicitările în acest sens. Totodată, a menționat importanța sprijinului pe care MAI îl acordă funcționării EPPO, precum și gestionării situațiilor în care jurnaliștii au fost amenințați sau intimidați.

În ceea ce privește sprijinul acordat de România pentru investigațiile EPPO, ministrul afacerilor interne a subliniat că România se află printre primele state membre ale Uniunii Europene care au convenit să avanseze și să stabilească o colaborare mai strânsă cu acest organism. De asemenea, a comunicat oficialului european faptul că în perioada imediat următoare vor fi detașați polițiști în cadrul structurii de parchet special destinată sprijinirii activității EPPO. Totodată, a prezentat și exemple concrete privind activitățile derulate de polițiști români sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului European.

Referitor la managementul refugiaților din Ucraina și măsurile de integrare a acestora, ministrul afacerilor interne a menționat că la nivelul MAI au fost întreprinse acțiuni concrete, atât în planul asistenței umanitare, cât și în ceea ce privește asigurarea securității la frontiere, dar a ținut să precizeze că efortul de sprijinire a refugiaților ucraineni este substanțial, în continuă desfășurare, și implică resurse importante din partea statului. De asemenea, a subliniat implicarea exemplară, alături de instituțiile statului român, a societății civile și a mediului privat.

În final, cei doi oficiali au convenit să continue cooperarea foarte bună de până în prezent, în domeniile pe care le gestionează.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE