COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 298 din 15 mai 2022

În această dimineață, polițiștii bistrițeni din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sprijiniți de colegii bihoreni și luptători din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale Cluj, Suceava, Mureș, Bihor și Harghita, efectuează 30 de percheziții la locuințele unor persoane și la sediile unor operatori economici din Bistrița-Năsăud și Bihor, în cadrul unui dosar penal referitor la comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, în domeniul comerțului cu produse electronice.

Prejudiciul provizoriu este estimat la 1,2 milioane de lei.

În ultimele 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la 4.740 de evenimente, 3.360 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.380 circumscrise situațiilor de urgență.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 166 de autori de infracțiuni care au săvârșit 176 de fapte penale. De asemenea, polițiștii au depistat 7 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 887 de posibile infracțiuni, aproape 24% dintre acestea fiind din oficiu.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, s-au dispus măsuri preventive pentru 22 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 14 autori în 10 dosare penale cu AN, aflate în evidență.

În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii și jandarmii au constatat 9.228 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 3,4 milioane de lei.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 55 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 3 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Totodată, pentru abaterile constatate, au aplicat 111 sancțiuni contravenționale în valoare de 22.500 de lei.

Peste 81% dintre intervențiile pompierilor (1.127) au avut ca scop acordarea asistenței medicale de urgență. Pe parcursul intervențiilor au fost salvate 7 persoane.

Totodată, polițiștii au salvat o persoană aflată în situație critică.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 14 misiuni aero-medicale, fiind salvate 12 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au continuat acțiunile care au vizat menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație. În urma abaterilor constatate, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 717 permise de conducere și au retras 208 certificate de înmatriculare.

În ultimele 24 de ore, 3 cetățeni ucraineni au depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.348 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 22.708 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 208 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 53.5%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 22.561 de mijloace de transport și 87.060 de persoane, dintre care 8.784 de cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE