COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 252 din 19 aprilie 2022

În această dimineață, la nivel național, polițiștii Inspectoratului General al Poliției Române efectuează 12 acțiuni operative și 87 de percheziții domiciliare pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: investigarea criminalității economice, investigații criminale și combaterea criminalității organizate.

În ultimele 24 de ore, structurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la 3.894 de evenimente, dintre care 2.406 au fost circumscrise menținerii ordinii și liniștii publice, iar 1.488 au fost intervenții circumscrise situațiilor de urgență, majoritatea fiind misiuni pentru acordarea primului-ajutor medical.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 133 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 145 de fapte penale.

În urma activităților de investigații desfășurate de polițiști au fost identificați 36 de autori în 33 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

La nivelul structurilor de poliție din România, au fost semnalate 850 de posibile infracțiuni, aproximativ 18 % dintre acestea fiind din oficiu. Totodată, s-au dispus măsuri preventive pentru 44 de persoane și au fost depistate 16 persoane urmărite național sau internațional.

Polițiștii rutieri au continuat acțiunile în trafic pentru prevenirea și combaterea accidentelor grave de circulație, fiind reținute 531 de permise de conducere și retrase 235 de certificate de înmatriculare.

În cursul zilei de ieri, polițiștii și jandarmii au constatat aproximativ 7.000 de abateri de natură contravențională și au aplicat amenzi în valoare de peste 2.4 milioane de lei.

De asemenea, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost aplicate 520 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 99.550 de lei în timpul efectuării controalelor pe linia prevenirii situațiilor de urgență. În plus, au fost identificate 29 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

Serviciile mobile de urgență, reanimare și descarcerare au intervenit pentru acordarea primului-ajutor medical pentru 1.252 de persoane.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor, au fost salvate 4 persoane. Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 21 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 18 persoane aflate în situații de urgență.

Niciun cetățean ucrainean nu a depus solicitare de azil în țara noastră în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.344 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 67.2 %.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, frontiera de stat a fost tranzitată pe sensul de intrare de 17.318 de mijloace de transport și de 76.939 de persoane, dintre care 6.602 de cetățeni ucraineni.

                                                         DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE