Începută la Chișinău, continuată la Cernăuți și încheiată la Alba Iulia, Marea Unire reprezintă „suma vieții noastre istorice”. Din acel moment putem vorbi de o Românie modernă, de o Românie puternică, de o Românie a românilor. Este România noastră, a tuturor, România a cărei propășire așteaptă contribuția fiecăruia dintre noi.
Același spirit al unirii tuturor românilor într-o singură inimă, un singur gând și o singură trăire românească nu poate să nu se regăsească și azi în sufletele noastre, deasupra oricăror lucruri ce ar putea să ne despartă.
La 1 Decembrie nu am celebrat doar Centenarul Marii Uniri, ci și pe oamenii care acum un secol au contribuit la nașterea României moderne, uitând, pentru un nobil scop suprem, orice divergență. Am celebrat și sutele de mii de jertfe pe câmpul de onoare aduse de armata noastră în timpul primului război mondial, ca și pe sutele de mii de civili care și-au pierdut viața în timpurile negre care au precedat momentul marii împliniri a visului de veacuri.
În Zi Națională, în zi de sărbătoare, oriunde s-ar afla, toți românii poartă în suflet tricolorul. Este de datoria noastră să ducem mai departe visul de unire al strămoșilor, îndeplinind angajamentele luate atunci, de unire veritabilă a teritoriilor locuite de români.
La mulți ani, ieșeni! La mulți ani, români! La mulți ani, România!