COMUNICAT DE PRESĂ privind ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență

COMUNICAT DE PRESĂ

Ședință Extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență

În contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice emise pentru județul Iași, astăzi, 15.09.2024, a fost convocată o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași.

Județul Iași se află sub o avertizare hidrologică COD ROȘU în intervalul 15.09.2024 ora 18:00 – 16.09.2024 ora 12:00 pe râurile din bazinul hidrografic Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui, care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE . De asemenea, o avertizare hidrologică COD PORTOCALIU este valabilă în intervalul 15.09.2024 ora 12:00 – 16.09.2024 ora 18:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – bazin amonte S.H. Negreşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti – amonte S.H. Bârlad, Bârlad – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad, râul Bârlad – pe sectorul aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoșani și Iași), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi).

În cadrul ședinței, au fost analizate prognozele hidrometeorologice și au fost dispuse măsuri imediate pentru a preveni și gestiona posibile efecte ale inundațiilor asupra populației și infrastructurii. La nivel județean, cât și la nivelul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, s-a instituit permanența, pentru a se putea reacționa prompt în cazul apariției unor situații de urgență. Se menține permanent legătura cu unitățile administrativ-teritoriale pentru a coordona acțiunile de intervenție și a asigura sprijinul necesar comunităților afectate.

De asemenea, s-a decis suplimentarea personalului din cadrul Centrului Județean de Coordonare si Conducere a Intervenției în vederea asigurării unui răspuns eficient la orice situație de urgență, în sistem integrat cu personal MAI – ISUJ, IPJ, IJJ, inclusiv de la Apele Române.

Echipe de intervenție pentru drumurile naționale, drumurile județene, rețele de energie electrică sunt pregătite să intervină acolo unde va fi cazul.

Totodată, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență vor identifica persoanele în vârstă care locuiesc singure și se află în situații de risc, pentru a asigura protecția acestora. La nivelul Direcției de Sănătate Publică se va avea în vedere transportul persoanelor dializate către unitățile medicale și monitorizarea femeilor însărcinate pentru a interveni rapid în caz de necesitate.

Autoritățile județene, alături de instituțiile cu atribuții în domeniu, vor continua monitorizarea constantă a situației hidrologice în zonele critice și vor asigura sprijinul necesar pentru comunitățile afectate. De asemenea, cetățenii sunt rugați să fie vigilenți și să respecte recomandările autorităților pentru a preveni riscurile asociate fenomenelor meteo extreme.

Măsurile dispuse pentru Comitetele Locale pentru Situații de Urgență

  • Asigurarea personalului și a condiţiilor necesare pentru efectuarea serviciului de permanenţă şi verificarea modului de îndeplinire al acestui serviciu;
  • Asigurarea prin Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă a supravegherii permanente pe timpul apelor mari, a secţiunilor podurilor și podeţelor subdimensionate de pe raza localităţilor pentru prevenirea inundaţilor:
  • Întreţinerea corespunzătoare a şanturilor și rigolelor marginale drumurilor în vederea preluarii de către acestea a apelor meteorice și a scurgerilor de pe versanți;
  • Tăierea vegetaţiei acvatice și lemnoase din albile minore ale cursurilor de apă neamenajate în vederea asigurării secţiunii de transport şi a măririi vitezei le scurgere a apei;
  • Efectuarea de lucrări de despotmoliri la poduri și podeţe pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a cursurilor de upă;
  • Întreţinerea corespunzătoare a albiilor minore a cursurilor de apa prin înlăturarea deșeurilor de orice tip, în vederea prevenirii producerii de blocaje repectiv inundatii;
  • Verificarea starii tehnice si funcţionale a barajelor şi a instalaţiilor aferente acestora la amenajările agropiscicole aflate în proprietatea sau în administrarea altor deţinători. De asemenea, evacuarea debitelor din amenajările agropiscicole se va realiza în baza solicitării scrise a deţinătorului administratorului şi numai după aprobarea de către S.G.A. Iaşi;

 Recomandări pentru populație:

  • Urmäriți în permanență anunțuriele autoriățior și respectați indicațile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc!
  • Evitați, pe cât posibil, deplasările în zonele afectate de inundații sau care se află sub avertizări de vreme severă! Dacă deplasarea este obligatorie, interesați-vă din timp asupra stării vremii.
  • Nu traversați cursurile de apă cu debite crescute și nu vă apropiați de malurile acestora!
  • În situația manifestării vântului puternic, ramâneți în spații închise, care asigură protectia! Evitați deplasarea pe lângă copaci înalți, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți!
  • Orice situație de pericol poate fi semnalată apelând numărul unic de urgența 112.