COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 669 din 29 decembrie 2022

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale, supravegherea și controlul frontierei de stat, creșterea gradului de siguranță rutieră și asigurarea intervenției în situații de urgență.

Polițiștii și jandarmii au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 2.754 de situații de ordine publică, în timp ce pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.623 de situații de risc pentru cetățeni. Cele mai multe intervenții, respectiv 1.375, au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență. De asemenea, pompierii au acționat pentru stingerea a 69 de incendii și au efectuat 6 misiuni pentru descarcerare.

Pompierii militari au salvat, în urma intervențiilor în situații de risc, 6 persoane, iar polițiștii au salvat o persoană cu intenții suicidale.

Personalul Inspectoratului General de Aviație a executat 20 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 18 persoane aflate în situații de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 865 de posibile infracțiuni, aproximativ 18% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 57 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 35 de autori în 28 de dosare penale cu autor necunoscut, aflate în evidență.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 168 de autori de infracțiuni și au depistat 20 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Ca urmare a încălcării legislației rutiere, au fost retrase 156 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 385 de permise de conducere,  dintre care 40 pentru consum de alcool și 2 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.

Polițiștii și jandarmii au aplicat 5.492 de sancțiuni contravenționale, iar pompierii, în urma celor 146 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, au aplicat 441 de sancțiuni contravenționale.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.397 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 102.170 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 529 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 26,8%.

Frontiera de stat a fost tranzitată de 76.138 de persoane cu 16.993 de mijloace de transport, dintre care 10.053 cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE