COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 592 din 09 noiembrie 2022

În această dimineață, la nivel național, efectivele Inspectoratului General al Poliției Române efectuează 70 percheziții domiciliare și 14 acțiuni operative, în baza mandatelor emise de magistrați, pentru combaterea ilegale din domeniile: combaterea criminalității organizate, arme, explozivi și substanțe periculoase și investigații criminale.

Într-unul dintre cazuri, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova desfășoară percheziții domiciliare, în municipiul Ploiești, pentru documentarea activității infracționale a unor persoane bănuite de furt calificat, distrugere și lovire și alte violențe.

La activitățile desfășurate participă luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Prahova, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Prahova și Grupării Mobile „Matei Basarab” Ploiești.

În ultimele 24 de ore, structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la 3.810 de evenimente, 2.417 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.393 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 864 de posibile infracțiuni, peste 21% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 53 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 53 de autori în 46 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

De asemenea, echipajele de poliție au depistat 15 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 120 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 122 de fapte penale.

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au continuat acțiunile care au vizat menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație. În urma abaterilor constatate, polițiștii rutieri au reținut 460 de permise de conducere și au retras 234 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 6.829 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2,4 milioane de lei. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 212 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 826 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 167.300 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.148) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 68 pentru stingerea de incendii și 6 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 3 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 9 misiuni aero-medicale, fiind salvate 8 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.390 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 83.916 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 488 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 22,5%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 19.596 de mijloace de transport și 63.392 de persoane, dintre care 7.586 de cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE