COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 553 din 17 octombrie 2022

În ultimele 24 de ore, principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne au fost prevenirea și combaterea faptelor ilegale, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și asigurarea intervenției eficiente în situații de urgență.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, duminică, la 4.230 de evenimente, 2.941 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.289 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 837 de posibile infracțiuni, peste 27% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 34 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 7 autori în 4 dosare penale cu AN, aflate în evidență.

De asemenea, echipajele de poliție au depistat 9 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 175 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 183 de fapte penale.

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au continuat acțiunile care au vizat menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație. În urma abaterilor constatate, polițiștii rutieri au reținut 854 de permise de conducere și au retras 289 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 9.132 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 3,7 milioane de lei. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 9 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 17 sancțiuni contravenționale, în valoare de 51.600 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.093) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 55 pentru stingerea de incendii și 7 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 13 persoane. De asemenea, jandarmii au salvat 5 persoane aflate în situații critice.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 14 misiuni aero-medicale, fiind salvate 11 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.387 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 76.232 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 57 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 25,7%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 24.091 de mijloace de transport și 101.100 de persoane, dintre care 8.441 de cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE