COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 547 din 12 octombrie 2022

În această dimineață, structurile Poliției Române desfășoară 8 acțiuni operative și 58 de percheziții în dosare penale din domeniile combaterea criminalității organizate, investigarea criminalității economice și investigații criminale.

Spre exemplu, la aceasta oră, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. din Arad, efectuează percheziții domiciliare în dosare care vizează destructurarea unor grupuri infracționale organizate specializate în comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Activitățile sunt realizate împreună cu B.C.C.O. Timișoara, S.C.C.O. Caraș-Severin, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Alba, I.P.J. Arad, la percheziții participând și efective din cadrul Jandarmeriei Române.

Acțiunea beneficiază de suportul Biroului Tehnic din cadrul D.I.I.C.O.T. și al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

În ultimele 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la 3.776 de evenimente, 2.507 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.269 circumscrise situațiilor de urgență.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 135 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 145 de fapte penale. De asemenea, polițiștii au depistat 13 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 76 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 49 de autori în 43 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 885 de posibile infracțiuni, peste 20% dintre acestea fiind din oficiu.

Ieri, în urma acțiunilor de creștere a gradului de siguranță rutieră, echipajele de poliție au reținut 486 de permise de conducere și au retras 311 certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 7.599 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2,7 milioane de lei. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 161 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 620 de sancțiuni contravenționale în valoare de 216.000 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.073) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 50 pentru stingerea de incendii și 8 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 7 persoane.

La rândul lor, polițiștii au intervenit pentru salvarea unei persoane cu intenții suicidale.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 21 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 18 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.387 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 75.170 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 432 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 24.2%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 19.090 de mijloace de transport și 64.905 de persoane, dintre care 7.505 de cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE