COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 539 din 7 octombrie 2022

Principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore, au fost prevenirea și combaterea faptelor ilegale, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și asigurarea intervenției eficiente în situații de urgență.

Astfel, efectivele MAI au intervenit la 4.028 de evenimente, 2.670 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.358 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 819 posibile infracțiuni, peste 18% dintre acestea fiind din oficiu.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 169 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 155 de fapte penale. De asemenea, echipajele de polițier au depistat 28 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 80 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 63 de autori în 36 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 616 de permise de conducere și au retras 235 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 7.743 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 3 milioane de lei. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 176 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 720 de sancțiuni contravenționale în valoare de 153.901 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.114) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 63 pentru stingerea de incendii și 3 pentru descarcerare.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 6 persoane. La rândul lor, polițiștii au intervenit pentru salvarea unei persoane care intenționa să își ia viața.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 15 misiuni aero-medicale, fiind salvate 13 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.387 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 73.878 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 334 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 31%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 21.419 de mijloace de transport și 75.127 de persoane, dintre care 8.353 cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE