COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 466 din 22 august

În această dimineață, structurile Poliției Române desfășoară 5 acțiuni operative și 15 percheziții în dosare penale din domeniile combaterea criminalității organizate, investigarea criminalității economice și arme, explozibili și substanțe periculoase.

Principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore, au fost menținerea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea faptelor ilegale, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și asigurarea intervenției eficiente în situații de urgență.

Efectivele MAI au intervenit la 5.342 de evenimente, 3.844 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.498 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul unităților de poliție au fost semnalate 929 de posibile infracțiuni, aproximativ 22% dintre acestea fiind din oficiu.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 161 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 169 de fapte penale. De asemenea, polițiștii au depistat 14 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

În cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 26 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 8 autori în 5 dosare penale cu AN, aflate în evidență.

Polițiștii rutieri au continuat acțiunile în trafic pentru prevenirea și combaterea accidentelor grave de circulație, fiind reținute 749 de permise de conducere și retrase 214 certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 7.719 contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 3,2 milioane de lei. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 33 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 128 de sancțiuni contravenționale în valoare de 61.000 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.246) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 72 pentru stingerea de incendii și 3 pentru descarcerare.

Au fost emise 23 de mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 10 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 9 misiuni aero-medicale, fiind salvate 9 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.372 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 57.471 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 70 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 32.1%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 35.557 de mijloace de transport și 159.804 persoane, dintre care 14.073 de cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE