COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 36 din 25 ianuarie 2023

În timpul minivacanței prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române, aproximativ 24.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne s-au aflat la datorie, zilnic, la nivelul întregii țări.

Datorită măsurilor dispuse de conducerea Ministerului Afacerilor Interne și a mobilizării efectivelor aflate în stradă, în perioada 20 – 24 ianuarie 2023, nu au fost înregistrate evenimente grave care să afecteze climatul de ordine publică.

În această perioadă, efectivele MAI au acordat o atenție sporită zonelor aglomerate, stațiunilor turistice și locurilor în care s-au desfășurat manifestări publice. În total, în această perioadă au avut loc 230 de evenimente publice.

În data de 24.01.2023, în contextul împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, la nivel național s-au desfășurat 79 de manifestări, la care au participat aproximativ 44.000 de persoane. Măsurile de ordine publică au fost asigurate de peste 3.000 de cadre MAI – jandarmi, polițiști și lucrători ISU.

Din punct de vedere al numărului de participanți, cele mai importante manifestări s-au desfășurat în municipiile Iași (7.000 de persoane), Focșani (5.000 de persoane) și București (450 de persoane). Nu au fost raportate incidente grave pe timpul desfășurării acestor evenimente.

În intervalul 20-24 ianuarie a.c., polițiștii și jandarmii au efectuat aproximativ 12.000 de intervenții de ordine publică, în timp ce pompierii au acționat pentru gestionarea a 6.598 de situații de urgență. 5.527 dintre misiunile pompierilor au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 268 pentru stingerea de incendii.

Având în vedere intensificarea circulației pe drumurile publice, echipajele de poliție au fost prezente pe cele mai aglomerate artere pentru fluidizarea traficului și prevenirea accidentelor grave.

Ca urmare a încălcării legislației rutiere, au fost retrase 1.367 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 3.463 de permise de conducere, dintre care 65 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise la volan.

În total, în aceste zile, polițiștii și jandarmii au constatat peste 3.800 de infracțiuni și au aplicat 46.000 de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor depășind 17,6 milioane de lei.

Elicopterele Inspectoratului General de Aviație au executat 39 de misiuni, dintre care 9 în sprijinul structurilor de ordine publică și 30 pentru situații de urgență.

În aceste zile, polițiștii de frontieră au efectuat formalitățile de control, în medie zilnică, pentru aproximativ 178.000 de persoane, cetățeni români și străini, și pentru aproximativ 50.000 de mijloace de transport, atât la intrarea în țară, cât și la ieșire.

De asemenea, angajații Inspectoratului General pentru Imigrări au acordat 480 de permise de ședere pentru beneficiari de protecție temporară, în cazul unor cetățeni ucraineni. Nu au fost înregistrate solicitări de azil în țara noastră.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE