COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 293 din 11 mai 2022

În această dimineață, la nivel național, polițiștii din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române efectuează 13 acțiuni operative și 47 de percheziții domiciliare, în mai multe județe din țară, pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: arme, explozivi și substanțe periculoase, investigații criminale și combaterea criminalității organizate.

Polițiștii dâmbovițeni efectuează 5 percheziții domiciliare, în municipiului Târgoviște, în cadrul unui dosar penal, întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, amenințare și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

În ultimele 24 de ore, efectivele MAI au intervenit la 3.995 de evenimente, 2.584 fiind intervenții circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.411 situații de urgență, în special pentru acordarea primului-ajutor medical.

La nivelul structurilor de poliție din România, au fost semnalate 773 posibile infracțiuni, aproape 25% dintre acestea fiind sesizate din oficiu. De asemenea, în urma activităților de investigații desfășurate de polițiști au fost identificați 39 de autori în 30 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

Echipajele de poliție și jandarmerie au prins în flagrant 140 de autori de infracțiuni care au săvârșit 143 de fapte penale. Totodată, polițiștii au depistat 22 de persoane urmărite național sau internațional.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în ultimele 24 de ore, s-au dispus măsuri preventive pentru 44 de persoane.

Polițiștii și jandarmii au constatat, în ultimele 24 de ore, 7.691 abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 2,6 milioane lei.

Echipajele de poliție rutieră au acționat la nivel național pentru prevenirea accidentelor de circulație, fiind reținute 587 de permise de conducere și retrase 276 de certificate de înmatriculare.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat, în cursul zilei de ieri, 187 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 31 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Totodată, pentru abaterile constatate, efectivele IGSU au aplicat 722 de sancțiuni contravenționale în valoare de 199.300 de lei.

Serviciile mobile de urgență, reanimare și descarcerare au intervenit pentru acordarea primului-ajutor medical pentru 1.182 persoane. Pe parcursul intervențiilor pompierilor, au fost salvate 2 persoane. De asemenea, piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 13 misiuni aero-medicale, fiind salvate 13 persoane aflate în situații de urgență.

Totodată, pentru punerea în aplicare a măsurilor de autoprotecție, au fost emise 5 mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.

În ultimele 24 de ore, nu au fost depuse cereri de azil în România de către cetățeni ucraineni. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.344 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în țara noastră. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 19.761 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 973 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 49,5%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 17.759 de mijloace de transport și 60.644 de persoane, dintre care 6.918 de cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE