COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 273 din 19 iunie 2023

În ultimele 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au continuat intervențiile în zonele vizate de fenomenele hidro-meteorologice,  în sprijinul populației afectate.

Au fost înregistrate efecte în 25 de localități  din 13 județe și în municipiul București.

Structurile MAI, împreună cu celelalte autorități, au intervenit pentru evacuarea apei din case, curți și beciuri, precum și pentru degajarea a 25 de copaci, 1 schelă și 2 stâlpi de electricitate care au avariat 14 autoturisme.

În municipiul București, s-a intervenit de urgență pentru a ajuta o femeie care a fost rănită de un copac prăbușit din cauza vântului puternic. Aceasta a fost preluată de echipajele medicale și transportată la o unitate medicală.

Totodată, în județul Botoșani pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei și a aluviunilor de pe partea carosabilă, pe DN 24 A, între localitățile Tabara și Badarai, circulația fiind temporar restricționată.

Peste 19.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, polițiști și jandarmi, cu peste 9.000 de mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină și astăzi, în sprijinul cetățenilor și al autorităților locale pentru limitarea efectelor produse de posibile inundații și viituri.

În ultimele 24 de ore, efectivele MAI au gestionat 1.503 situații de urgență și au intervenit la 3.143 de evenimente circumscrise menținerii ordinii publice.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 902 posibile infracțiuni, aproximativ 26% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 36 de persoane.

Au fost prinși în flagrant 206 autori de infracțiuni care au săvârșit 219 fapte penale, și au fost depistate 14 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Tot în ultimele 24 de ore, echipajele de poliție au acționat, la nivelul întregii țări, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Polițiștii rutieri au reținut 790 de permise de conducere (dintre care 208 pentru consum de alcool și 24 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise) și au retras 343 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 12.579 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 4 milioane de lei.

Duminică, pompierii au desfășurat 22 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 3 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Pentru abaterile constatate pompierii au aplicat 116 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 46.500 de lei.

În ceea ce privește misiunile desfășurate de pompieri, cele mai multe (1.265) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 44 pentru stingerea de incendii și 6 pentru descarcerare.

Pe parcursul intervențiilor acestora au fost salvate 6 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 16 misiuni aero-medicale, fiind salvate 14 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.418 cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 135.833 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 14 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 44,6%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 33.240 de mijloace de transport și 142.201 persoane, dintre care 14.894 de cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE