COMUNICAT DE PRESĂ Nr.191 din 25 aprilie 2023

Efectivele Poliției Române efectuează, marți, 25 martie a.c., 91 de percheziții domiciliare și 7 acțiuni operative pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: criminalitate organizată, criminalitate economică și ordine publică.

Astfel, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, efectuează percheziții la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și incendierea de deșeuri.

Din cercetări a reieșit faptul că, începând cu anul 2022 până în prezent, persoanele în cauză ar fi omis să evidențieze sau să declare veniturile obținute din activitățile de colectare a materialelor feroase și neferoase provenite din dezmembrarea ilegală de vehicule. Bănuiții ar fi incendiat bunurile dezmembrate, în vederea valorificării, astfel poluând mediul înconjurător.

Perchezițiile sunt efectuate în județul Dâmbovița, urmând a fi puse în aplicare 35 de mandate de aducere.

Activitățile sunt realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, inspectoratelor de poliție județene Argeș, Ilfov și Prahova, beneficiind și de sprijinul comisarilor de la Garda Națională de Mediu, jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița.

În cursul zilei de ieri, polițiștii și jandarmii au intervenit în 2.737 de situații de ordine publică, în timp ce pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.652 de situații de risc pentru cetățeni, dintre care 1.395 pentru acordarea asistenței medicale de urgență. De asemenea, pompierii au acționat pentru stingerea a 60 de incendii și au efectuat 7 misiuni pentru descarcerare.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 909 posibile infracțiuni, aproximativ 20% dintre acestea fiind din oficiu. Totodată, echipajele de ordine publică formate din polițiști și jandarmi au prins în flagrant 166 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 170 de fapte penale, iar față de 55 de persoane au fost dispuse măsuri preventive.

Ieri, au fost depistate 17 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Polițiștii rutieri au fost prezenți în teren pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Au fost retrase 218 certificate de înmatriculare și au fost reținute 509 permise de conducere, dintre care 54 pentru consum de alcool, iar 6 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.

Polițiștii și jandarmii au constatat 7.972 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 2.7 milioane de lei.

La rândul lor, pompierii au efectuat 139 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind aplicate 552 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 373.000 de lei.

Totodată, pe parcursul intervențiilor pompierilor, din ultimele 24 de ore, au fost salvate 10 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 28 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 26 de persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.405 cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 129.557 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 192 de permise de ședere fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 47,1%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 20.788 de mijloace de transport și 85.489 de persoane, dintre care 7.366 de cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE