Municipiul Iași reintră în scenariul galben pentru restaurante, cafenele și sălile de spectacole

În această săptămână a intrat în vigoare o modificare legislativă prin care s-a schimbat modul de calcul pentru stabilirea ratei incidenței cumulate în ultimele 14 zile la 1.000 de locuitori.

Așa cum este deja cunoscut, în funcție de rata incidenței dintr-o localitate se stabilesc scenariile cu diferite restricții impuse pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 35/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, (publicată în MO nr. 140 din 11 februarie 2021, art. 15, alin 4 și 5) începând de astăzi, 26 februarie 2021, incidențele cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile vor fi calculate inclusiv cu numărul de cazuri din focarele existente în fiecare localitate.

            În municipiul Iași rata incidenței cumulate în ultimele 14 zile este de 1,68 și conform reglementărilor legale vor intra în vigoare restricțiile caracteristice scenariului galben pentru restaurante, cafenele, sălile de jocuri și sălile de spectacole – restricții specificate în Hotărârea CJSU Iași nr. 32 emisă astăzi, 26 februarie 2021, și care vor fi valabile începând de mâine, 27 februarie, pentru următoarele 14 zile.

  • este permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor (inclusiv cele din interiorul hotelurilor și pensiunilor), în interiorul clădirilor fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 6,00-23,00. 
  • este permisă organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.
  • este permisă activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu respectarea orarului de lucru stabilit. 
  • Sunt interzise activitățile de organizare și desfășurare în aer liber a spectacolelor de tipul drive-in, spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte activități şi evenimente culturale.

De asemenea, rămân în vigoare celelalte restricții stabilite la nivel național pentru întreaga perioadă a stării de alertă

Instituția Prefectului Județul Iași

 Prefect, MARIAN GRIGORAȘ