Măsuri preventive pentru a reduce răspândirea virusului SARS-CoV-2 în comuna Cristești

Comuna Cristești a ajuns la o incidență de 2,05 la mia de locuitori în ceea ce privește numărul de persoane infectate cu COVID-19 (numeric, este vorba despre 8 persoane în toată comuna). Conform legislației în vigoare, în această situație se aplică o serie de măsuri preventive care au drept scop diminuarea răspândirii virusului în comunitate.

În acest sens, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași a emis astăzi hotărârea cu numărul 110 din acest an în care sunt prevăzute măsurile care se vor aplica începând de mâine în comuna Cristești timp de două săptămâni (până pe 24 august).

Principalele măsuri preventive se referă la:
Activitatea în baruri, cluburi, discoteci și a operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă în intervalul orar 5,00 – 2,00 fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) în comuna Cristești este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior cu respectarea normelor de protecţie sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior şi/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

În alte condiții, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) din comuna Cristești este permisă cu un număr de participanţi de maximum 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
„Comuna Cristești a ajuns în situația în care incidența cazurilor de infecții cu Covid-19 a depășit 2 la mia de locuitori, caz în care legislația prevede că trebuie luate măsuri de prevenție în așa fel încât răspândirea virusului să fie încetinită. Încurajez din nou populația să se vaccineze pentru că deja devine o certitudine, imunizarea este soluția cea mai bună de a scăpa de infecția cu acest virus și de a reveni cu toții la o viață normală, fără restricții”, a declarat Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi.

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași
Prefect, Marian GRIGORAȘ