Intensificăm controalele în zonele aglomerate din județul Iași

Prefectul județului Iași a emis astăzi un ordin privind efectuarea de controale în zonele aglomerate din județul Iași, referitor la respectarea prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sunt vizate următoarele zone aglomerate:

 • piețe agroalimentare,
 • târguri,
 • oboare,
 • supermarketuri,
 • spectacole,
 • concerte,
 • evenimente publice şi private etc.

Prin acest ordin se dispune intensificarea controalelor în zonele aglomerate pentru a veghea asupra respectării legislației pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în contextul unei creșteri a numărului de cazuri de persoane infectate.

Verificările vor fi efectuate de reprezentanți ai următoarelor instituții:

 • Inspectoratul Județean de Poliție Iași;
 • Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași;
 • Direcția de Sănătate Publică Iași.

„Datele publice arată că numărul de cazuri cu infecții COVID-19 este în creștere și acesta este un semn că trebuie să rămânem în alertă cu privire la măsurile anti-pandemie.
Între aceste măsuri se află cele care privesc respectarea normelor sanitare și a prevederilor legislative în cazul evenimentelor care presupun aglomerări umane, evenimente publice sau private – este vorba despre cazurile în care oamenii interacționează mult mai mult, situații care favorizează răspândirea virusului SARS-CoV-2. Pentru a reduce aceste riscuri, avem nevoie să respectăm măsurile sanitare preventive.
În același timp, punem la dispoziție toate informațiile despre beneficiile vaccinării și vă încurajez, pe cei care nu ați făcut-o încă, să mergeți să vă vaccinați”, a declarat Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi.

Instituția Prefectului – Județul Iași
Prefect, Marian GRIGORAȘ

*******

Câteva dintre regulile care trebuie respectate în zone sau la evenimente aglomerate:

 • Activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori şi toţi participanţii sunt persoane vaccinate, testate sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
 • Organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) este permisă cu participarea a maximum 150 de persoane în spaţii deschise sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară, în intervalul orar 5,00 – 02,00.
 • Pot participa la evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) maximum 200 de persoane în spaţii deschise sau 150 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară, în intervalul orar 5,00 – 02,00.
 • De asemenea, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) este permisă cu un număr de maximum 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00 – 02,00 şi dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului cu schema completă, testate negativ sau fac dovada trecerii prin boală.
 • Numărul maxim de participanţi la evenimente private poate creşte la maximum 400 de persoane, cu respectarea condiţiilor de protecţie sanitară, în zonele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.
  *La stabilirea numărului maxim de persoane participante la evenimente private nu sunt incluşi copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
 • Activităţile din baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri se pot desfășura cu până la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor închise în intervalul orar 5,00 – 02,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi până la capacitatea maximă dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare.

Pentru toate spațiile aglomerate, pentru a diminua riscul infectării cu COVID-19, sunt indicate respectarea următoarelor reguli sanitare:
a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul unei zone aglomerate;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil;
d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie sau comercializează mărfuri;
e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2.