În Iași este iminentă depășirea incidenței 3 cazuri / 1.000 de locuitori

În funcție de rata incidenței dintr-o localitate se stabilește scenariul cu restricții specifice impuse conform legislației pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Începând cu 26 februarie această rată se determină luând în calcul inclusiv numărul de cazuri din focarele existente. Astfel, o localitate în care rata incidenței trece de 3 cazuri la mia de locuitori intră în scenariul roșu, ceea ce înseamnă că se supune unor restricții printre care interzicerea desfășurării activității unor agenți economici în spațiile închise (cinematografele, sălile de spectacole, restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri).

În ultimele 2 săptămâni și jumătate rata incidenței din municipiul Iași a crescut de la 1,68 (26 februarie) până la 2,77 la mia de locuitori (15 martie). Medicii epidemiologi arată că ne înscriem într-o tendință națională și internațională de creștere a numărului de cazuri. Având în vedere acest trend general, depășirea pragului de 3 cazuri la mia de locuitori și impunerea restricțiilor specifice scenariului roșu sunt iminente.

          „Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași estimează că, după toate probabilitățile, într-una din zilele viitoare municipiul Iași va atinge rata incidenței de 3 cazuri Covid-19 la mia de locuitori, iar acest aspect va determina emiterea unei hotărâri privind instituirea restricțiilor specifice scenariului roșu. Informăm populația și agenții economici vizați de această situație astfel încât aceștia să se poată pregăti pentru perioada următoare.

Recomandăm să fie respectate în continuare regulile sanitare care au scopul de a limita răspândirea acestui virus și încurajăm populația să se programeze pentru efectuarea vaccinului împotriva Covid-19 la unul dintre cele 28 de centre deschise în județul Iași”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

 

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași

 Prefect, MARIAN GRIGORAȘ