Etapa a III-a de vaccinare din Strategia națională privind vaccinarea împotriva COVID-19 a debutat la nivelul județului Iași în data de 15 martie 2021

     Etapa a III-a de vaccinare din Strategia națională privind vaccinarea împotriva COVID-19 a debutat la nivelul județului Iași în data de 15 martie 2021. Reamintim că programarea se poate realiza atât online în platformă, cât și telefonic în Call Center la numărul 021.414.44.25, populația având posibilitatea să se înscrie pe listele de așteptare.

Conform Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID19, în momentul în care va fi disponibilă programarea la vaccinare pentru populația generală, în platforma de programare vor fi vizibile, pentru beneficiari, atât centrele de vaccinare deja existente, cât și cele care vor fi operaționalizate în luna aprilie 2021. Asadar, după epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare pentru primele doua etape, se activează listele de așteptare.

Notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se va realiza în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naționale de vaccinare și ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

  • persoanele din categoria 2a (populația de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;
  • persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esențiale);
  • persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populația generală).

Beneficiarul are posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de așteptare aferentă centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării:

  • 75% persoane din cadrul populației cu risc;
  • 25% lucrători din domenii esențiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a;

Reamintim ca programările la vaccinare se pot face atât prin platforma electronică, cât şi prin apelarea numărului de call center, iar modalităţile de finalizare a procesului de programare pentru persoanele înscrise pe listele de aşteptare sunt următoarele:

  • Pentru persoanele care optează pentru  programarea individuală în platforma electronică:la momentul în care locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a înscris, beneficiarul primeşte o notificare în acest sens, iar ulterior va intra în aplicaţie, pentru alegerea zilei şi a intervalului orar. Persoana care nu confirmă prin programare locul disponibil în termen de 24 de ore de la primirea notificării, va mai primi încă două notificări ulterioare. În lipsa unei confirmări în acest interval de timp, beneficiarul rămâne pe lista de aşteptare, însă va pierde poziţia ocupată iniţial.
  • Pentru persoanele care optează pentru programarea prin call center,la numărul 021.414.44.25: atunci când va apărea un loc liber la centrul de vaccinare unde s-a înscris, va fi programat la vaccinare în ziua şi în intervalul orar disponibil pentru administrarea vaccinului. Aceste persoane vor fi notificate şi nu este necesar să confirme programarea. Persoana înscrisă în lista de aşteptare are posibilitatea de a se realoca pe lista de aşteptare a unui alt centru de vaccinare.