Continuă controalele privind respectarea restricțiilor

În urma ordinului de prefect din 26 octombrie prin care instituțiile cu atribuții de control în privința respectării măsurilor sanitare preventive (împotriva COVID-19) și a restricțiilor privind condițiile în care au loc anumite activități (HG nr. 1.130 și 1.161/2021) au format echipe mixte de acțiune, zilnic au avut loc verificări privind toate aspectele legate de restricții și măsuri preventive, incluzând certificatele care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, conform reglementărilor în vigoare.

Aceste echipe mixte au urmărit modul în care se respectă măsurile legale referitoare la prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19 în zonele aglomerate și de risc de infectare cu noul coronavirus din județul Iași. Echipele mixte sunt formate din reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Iași, Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.

Astfel, în perioada 26 – 31 octombrie au fost organizate 71 de filtre de poliție la care au luat parte 276 polițiști și jandarmi (în medie, 46 polițiști și jandarmi pe zi). În total au fost verificate 10.443 de persoane dintre care 8.557 de persoane aflate în carantină sau izolare.
În urma acestor acțiuni s-au întocmit 349 de procese verbale cu sancțiuni contravenționale conform Legii 55/2020 în valoare totală de 94.050 lei. Au fost verificați 249 de operatori economici și, de asemenea, au fost verificate 304 mijloace de transport.

Totodată, conform ordinului de prefect, Direcția de Sănătate Publică Iași efectuează verificări la instituții publice din județul Iași cu scopul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus, iar structurile de Poliție Locală din județul Iași efectuează verificări în zonele aglomerate și cu potențial risc de infectare.

***

Scopul acestor controale este ca în final să reducem numărul de persoane infectate cu COVID-19 prin respectarea măsurilor preventive și a restricțiilor.
Respectarea legislației preventive și vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt cele două căi prin care vom putea reveni la o viață normală”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Instituția Prefectului – Județul Iași
Prefect, Marian Grigoraș