Continuă controalele privind respectarea restricțiilor

În urma ordinului de prefect din 26 octombrie prin care instituțiile cu atribuții de control în privința respectării măsurilor sanitare preventive (împotriva COVID-19) și a restricțiilor privind condițiile în care au loc anumite activități (HG nr. 1.130 și 1.161/2021) au format echipe mixte de acțiune, zilnic au avut loc verificări privind aspectele legate de restricții și măsuri preventive, incluzând certificatele care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, conform reglementărilor în vigoare.

Aceste echipe mixte au urmărit modul în care se respectă măsurile legale referitoare la prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19 în zonele aglomerate și de risc de infectare cu noul coronavirus din județul Iași.
Echipele mixte sunt formate din reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Iași, Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.

Astfel, în perioada 01 – 08 noiembrie au fost organizate în total 92 de filtre de poliție la care au luat parte 285 polițiști și jandarmi (în medie, 36 polițiști și jandarmi pe zi). Însumat au fost verificate 14.635 de persoane dintre care 12.595 de persoane aflate în carantină sau izolare.
În urma acestor acțiuni s-au întocmit 517 procese verbale cu sancțiuni contravenționale conform Legii 55/2020 în valoare totală de 143.925 lei. Au fost verificați 242 de operatori economici și, de asemenea, au fost verificate 392 mijloace de transport.
În aceeași perioadă, ITM Iași a controlat 31 de agenți economici (cu un total de 857 de salariați), iar 14 dintre aceștia au fost sancționați cu avertisment.

Totodată, conform ordinului de prefect, Direcția de Sănătate Publică Iași efectuează verificări la instituții publice din județul Iași cu scopul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus, iar structurile de Poliție Locală din județul Iași efectuează verificări în zonele aglomerate și cu potențial risc de infectare.

***

„Este important ca toată lumea să respecte măsurile legale care au scopul de a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2. Miza acestor controale este aceea de a ne asigura că legislația își îndeplinește scopul propus.
Respectarea măsurilor preventive și vaccinarea împotriva COVID-19 sunt căile prin care vom putea reveni la activitățile zilnice normale cât mai curând”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Instituția Prefectului – Județul Iași
Prefect, Marian Grigoraș