Comunicat de presă privind adoptarea hotărârilor nr. 13 și 14 din data de 31.08.2020, ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași

     Întrunit astăzi, 31 august 2020 în ședință extraordinară, la convocarea domnului prefect Marian GRIGORAȘ, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași a analizat toate datele din rapoartele instituționale asupra nivelului răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2 în județ, precum și a gradului de pregătire a sistemului sanitar ieșean pentru a face față situației actuale.

      În urma analizării posibilelor variante de măsuri Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat cu unanimitate de voturi două hotărâri, astfel:

A. Prin Hotărârea nr. 13 din 31 august 2020 a CJSU Iași se menține obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele, prezente în spațiile publice deschise, de pe întreg teritoriul județului Iașipe toată perioada stării de alertă pe teritoriul României. Masca de protecție va fi purtată astfel încât să acopere nasul și gura.”

     Se exceptează de la această măsură persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, persoanele care desfășoară activități sportive, persoanele care se deplasează cu mijloace de transport individuale (bicicletă, trotinetă, moped etc.), persoanele care desfășoară activități în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

      Respectarea aplicării măsurii adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Locală și de către Direcția de Sănătate Publică Iași.

       „Această decizie are scopul de a ne responsabiliza cu privire la o măsură simplă: să purtăm corect masca de protecție. Decizia vine și în urma analizei făcute de autoritățile care monitorizează indicatorii ce descriu cel mai bine evoluția răspândirii infecției cu SARS- CoV-2 la nivelul județului Iași și am considerat necesară prelungirea acestei decizii mai ferme și fără echivoc, astfel încât să putem sprijini mediul sanitar în efortul său de a gestiona epidemia de COVID-19.

      Reluăm apelul ca cetățenii județului Iași să sprijine autoritățile publice în efortul lor de a salva cât mai multe vieți ale conaționalilor noștri. Nu avem de făcut decât să purtăm corect masca, să ne spălăm cât mai des pe mâini și să fim atenți la distanțarea fizică dintre persoane. ” a declarat prefectul Marian Grigoraș.

      CJSU Iași a decis menținerea obligativității purtării măștii și ca urmare a cifrelor ridicate privind cazurile de persoane infectate din județul Iași.

B. Prin Hotărârea nr. 14 din 31 august 2020 a CJSU Iași s-a hotărât ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor din comunele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori, respectiv: Bivolari (8,22), Moțca (2,03), Șipote (1,59), Tansa (1,94) și Valea Lupului (1,78), rămâne suspendată. Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

     De asemenea, în comunele amintite sunt interzise spectacolele, concertele și evenimentele culturale, precum și activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.

      Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași va decide ridicarea măsurilor specificate în această hotărâre, dacă incidența cumulată a cazurilor din comunele menționate va fi mai mică sau egală cu 1,5/1000 locuitori.

***

În ședința CJSU Iași de astăzi a fost prezentat și un bilanț al activității instituțiilor de control asupra modului în care au fost respectate măsurile care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și respectarea măsurilor prevăzute în hotărârile CJSU Iași din 30 iulie 2020 și din 14 august 2020 prin care s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele, prezente în spațiile publice deschise, de pe întreg teritoriul județului Iași.

Astfel, de la 01 august și până acum, la nivelul județului Iași au fost verificate în total 3.482 de societăți comerciale și au fost legitimate 4.914 persoane.

Dintre persoanele legitimate și verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse, 240 de persoane au fost identificate că nu respectă măsurile de protecție sanitară, iar 13 persoane au fost identificate că nu respectă măsurile de carantină / izolare.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 2.256 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 491.350 lei.

Hotararile adoptate de CJSU pot fi consultate online la adresa: https://is.prefectura.mai.gov.ro/coronavirus/

Prefectul județului Iași

Marian Grigoraș