3.281 de persoane s-au vaccinat cu doza a III-a în două zile

Au început vaccinările cu doza a III-a (prima zi a fost 28 septembrie) și observăm o dorința a oamenilor să facă doza booster care să ofere o protecție suplimentară împotriva virusului SARS-CoV-2.
Nu mai puțin de 1.103 de persoane au mers chiar în prima zi să facă doza a treia a vaccinului, iar a doua zi, pe 29 septembrie, s-au mai vaccinat 2.178 de persoane – așadar, în primele două zile, s-au vaccinat cu doza a III-a 3.281 de persoane în județul Iași.
Sunt două condiții pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster):
1. Două doze de vaccin administrate;
2. Să fi trecut 180 de zile de la a doua doză.
Toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau heterologă) și pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).
Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiții se pot programa pentru doza de rapel (booster).
De asemenea, pentru cine vrea să facă doza a treia fără să se programeze în platformă, se poate prezenta la oricare din centrele de vaccinare (care au tipul de vaccine pe bază de ARNm – adică Pfizer sau Moderna).
Doza a III-a poate fi administrată în orice centru de vaccinare unde sunt administrate vaccinuri Pfizer și Moderna sau în cabinetele medicilor de familie care au primit aceste vaccinuri.
Vaccinarea cu doza a III-a se face doar cu vaccin pe baza tehnologiei ARN mesager, produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna, inclusiv în cazul celor vaccinați inițial cu AstraZeneca.
Doza a III-a se poate face în 3 modalități:
cu programare la centrul de vaccinare în platforma de programare;
prin prezentare directă în centrul de vaccinare;
cu programare la cabinetul medicului de familie.

În tot județul Iași, începând de vineri, 01 octombrie, se redeschid 8 (opt) centre de vaccinare (dintre cele care au avut activitatea suspendată) și avem cu totul 47 de centre (dintre care 20 sunt centrele de vaccinare din spitale destinate personalului medical).

Numărul de cazuri pozitive a început să crească progresiv, de la zi la zi, și asta pune mare presiune pe medici și pe spitale. Cazurile care ajung să fie spitalizate sunt din ce în ce mai periculoase pentru viețile oamenilor. Medicii constată că marea majoritate a cazurilor grave, care necesită terapia intensivă, provin din rândul persoanelor nevaccinate.
Alternativa cea mai la îndemână este vaccinarea, iar imunizarea cu doza a III-a pentru cei care îndeplinesc condițiile este o alegere foarte bună. Redeschidem centrele care nu au avut activitate o perioadă și suntem pregătiți să vaccinăm în continuare, aceasta este direcția către revenirea la normalitate”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Instituția Prefectului – Județul Iași
Prefect, Marian GRIGORAȘ